Tips om zwangerschapskwaaltjes aangenamer maken

Helaas zijn er heel wat vrouwen die last hebben van zwangerschapskwaaltjes. Gelukkig is er (meestal) wel iets om deze kwaaltjes toch wat aangenamer te maken.

1. Vermoeidheid en hoofdpijn

De 3 boosdoeners hiervoor zijn hormonen, stress en spanning.

2. Misselijkheid

Iets wat iedereen onmiddellijk associeert met zwanger zijn. Vaak komt het voor tijdens de ochtend, maar het kan ook midden op de dag voorkomen. Bij de meeste vrouwen verdwijnt deze klacht eens je 12 weken zwanger bent. Helaas is dit niet bij iedereen het geval en kan de misselijkheid terugkomen op het einde van de zwangerschap omdat de baby tegen de maag begint te duwen.

3. Vele toiletbezoekjes

Deze klacht komt helaas gedurende de volledige zwangerschap voor. In het begin door de hormonen, op het einde doordat jouw blaas minder ruimte heeft en er extra druk is door de baarmoeder.

4. Bandenpijn

Dit is gelukkig volledig onschuldig in tegenstelling tot wat veel vrouwen denken. 

Wanneer je baarmoeder groeit, rekken de verschillende banden die je baarmoeder op zijn plaats houden. Dit kan bij onverwachte bewegingen een (korte) scherpe pijn in je onderbuik of liezen veroorzaken.

Niet te verwarren met harde buiken of oefenweeën: dit zijn samentrekkingen van de baarmoeder en voelt als een spanning van een halve minuut tot een minuut of langer.

5. Stemmingswisselingen

De hormonen gieren door je lijf, dit kan zorgen voor een emotionele rollercoaster. Geen zorgen: het hoort erbij, het is perfect normaal en je partner went er best gewoon aan. 😊

6. Brandend maagzuur

De spier tussen je maag en slokdarm sluit door invloed van hormonen minder goed. Maagzuur komt hierdoor gemakkelijker omhoog. Door bepaalde voedingsmiddelen te vermijden kan je hier gelukkig wel rekening mee houden.

7. Lage rugpijn

Door het extra gewicht dat je lichaam meedraagt kan je soms een verkeerde houding aannemen. Je bent dat extra gewicht niet gewend en een andere belasting van je onderrug zorgt soms voor lage rugpijn.

Er zijn nog heel wat andere mogelijke zwangerschapskwaaltjes. Hiervoor kan je altijd terecht bij jouw arts, gynaecoloog of vroedvrouw. Zij kunnen jou altijd extra tips geven of nagaan of medicatie een oplossing of verlichting kan bieden.

Tips tegen zwangerschapskwaaltjes

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven
Stuur ons een bericht